Алатка за (детското) право на здравје и бизнисот

Алатка за (детското) право на здравје и бизнисот

Драго ни е да ве известиме дека денес ја објавуваме македонската верзија на публикацијата насловена како Алатка за (детското) право на здравје и бизнисот -Разјаснување на стандардот due diligence за човекови права.

Алатка за (детското) право на здравје и бизнисот

Алатка за (детското) право на здравје и бизнисот

Драго ни е да ве известиме дека денес ја објавуваме новата публикација насловена како Алатка за (детското) право на здравје и бизнисот – Разјаснување на стандардот на due diligence за човекови права.

ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА РАБОТНО МЕСТО- ПРАВНИК ЗА БИЗНИС И ЧОВЕКОВИ ПРАВА

ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА РАБОТНО МЕСТО- ПРАВНИК ЗА БИЗНИС И ЧОВЕКОВИ ПРАВА

Адвокатското друштво ИНТЕР ПАРТЕС Скопје има потреба од правник кој би работел во одделот за “Бизнис и човекови права” во адвокатското друштво. Карактеристики кои ги бараме од успешниот кандидат: Минимум магистратура на Правен факултет во Република Северна Македонија или странство; Одлично познавање на англиски јазик, со поседување на меѓународно признат сертификат за познавање на англиски јазик; Познавање на друг странски јазик ќе се смета за […]

Награда за посветеност на унапредувањето на човековите права во бизнисот

Награда за посветеност на унапредувањето на човековите права во бизнисот

Кога во 2016 год. Адвокатското друштво ИНТЕР ПАРТЕС Скопје го објави со Данскиот институт за човекови права првиот Национален водич по бизнис и човекови права се покажа дека темата бизнис и човекови права е во зародиш. Денес сум горда да забележам дека благодарејќи и на квалитетната правна помош што ја дава адвокатското друштво, постојат се повеќе компании кои се отворени во своите политики и процеси […]

Слобода на изразување на адвокати

Слобода на изразување на адвокати

Денес е објавена правна анализа на Адвокат Ана Дангова Хуг на порталот Global Freedom of Expression при Универизтетот во Колумбија на неодамнешната пресуда на Уставниот суд со која е утврдено дека државни органи им го повредиле правото на изразување на двајца адвокати од Република Северна Македонија, спротивно на член 10 од Европската конвенција за човекови права.

Правна заштита на жртвите на трговија со луѓе

Правна заштита на жртвите на трговија со луѓе

Од 25ти до 27ми октомври 2019 год. во Охрид Адвокат Ана Дангова Хуг од Адвокатско друштво ИНТЕР ПАРТЕС Скопје на покана на МЗМП одржа обука на тема „Правна заштита на жртвите на трговија со луѓе“ на која учество земаа адвокати со искуство во заштита на човековите права. Заедно со околу 30тина адвокати работеа низ студии на случај и работа во групи со цел препознавање на жртвите на трговија со луѓе и начините на нивна заштита.

Хорват и Кис против Унгарија

Хорват и Кис против Унгарија

Во случајот Horváth and Kiss v. Hungary (application no. 11146/11), Европскиот суд за човекови права, во сеуште не конечна одлука, едногласно пресуди дека направена е поврда на член 2 од Протокол 1 (право на образование) кон Европската Конвенција за човекови права

Еремиа и други против Република Молдавија

Еремиа и други против Република Молдавија

Во денешната неконечна пресуда во случајот Eremia and Others v. the Republic of Moldova (application no. 3564/11) Европскиот суд за човекови права едногласно одлучи дека направена е повреда на член 3 (забрана за нечовечко и деградирачко постапување) од Европската конвенција за човекови права во однос на Ms Lilia Eremia (г-ѓа Лилиа Еремиа)

Казна досудена на новинар за повреда на тајноста на кривичната истрага била основана Bédat v. Switzerland (жалба бр. 56925/08)

Казна досудена на новинар за повреда на тајноста на кривичната истрага била основана Bédat v. Switzerland (жалба бр. 56925/08)

Во пресудата на Големиот судски совет во случајот Bédat v. Switzerland (Жалба бр. 56925/08) Европскиот суд за човекови права со мнозинство гласови одлучи дека немало повреда на член 10 (слобода на изразување) од Европската конвенција за човекови права.

Добредојдовте на нашата нова веб страница!

Добредојдовте на нашата нова веб страница!

Адвокатско друштво ИНТЕР ПАРТЕС Скопје изготви нова веб страница за своите сегашни и идни клиенти, како и за оние кои се заинтересирани да бидат информирани со најновите случувања во областа на правото.

error: Интер Партес | Сите права задржани
mk_MK
en_GB mk_MK